Legia Warszawa reaguje po kontrowersyjnej oprawie kibiców

Legia Warszawa wydała oświadczenie po kontrowersyjnej oprawie kibiców przy Łazienkowskiej w trakcie meczu z Zagłębiem Lubin (2:0). Podkreślono, że oprawy, doping, indywidualne zachowania kibiców na stadionie nie są stanowiskiem klubu

Stadion Legii Warszawa
PressFocus Na zdjęciu: Stadion Legii Warszawa

Oświadczanie Legii Warszawa

Legia Warszawa w pierwszej kolejce PKO Ekstraklasy ograła przed własną publicznością Zagłębie Lubin (2:0). Nie obyło się jednak bez kontrowersji na starcie rozgrywek. Bowiem kibice wywiesili transparent, na którym widniały słowa “Refugees welcome”, a więc “Witajcie uchodźcy”. Na zaprezentowanej przed kibiców Wojskowych oprawie można było dostrzec dwóch mężczyzn z kijem bejsbolowym i młotkiem oraz kobietę trzymającą świński łeb. W poniedziałek warszawski klub postanowił odnieść się do sprawy w specjalnym oświadczeniu.

POLECAMY TAKŻE

– Legia Warszawa jest klubem, który szanuje i respektuje różnorodność poglądów oraz przekonań. Jako klub solidaryzujemy się i wspieramy pokrzywdzonych. Stąd też m.in. nasze bezpośrednie zaangażowanie i działania na rzecz uchodźców z Ukrainy, zaatakowanej w 2022 r. przez Federację Rosyjską. Fundacja Legii była inicjatorem akcji #GotowiDoPomocy, mającej na celu pomoc uchodźcom wojennym. Za swoją postawę Fundacja otrzymała prestiżową nagrodę #MoreThanFootballAward – czytamy.

W ramach podjętych działań zorganizowaliśmy punkt przyjmowania darów dla potrzebujących, pomagaliśmy w wyposażeniu punktu pomocy we Lwowie, doprowadziliśmy do utworzenia bezpłatnego punktu poradnictwa pracy, uruchomiliśmy również program edukacyjno-integracyjny dla ukraińskich rodzin. Zorganizowaliśmy również „Mecz o Pokój” z Dynamem Kijów, z którego dochód został przeznaczony na wsparcie ukraińskich uchodźców wewnętrznych – dodano.

Zaznaczono również, że Fundacja Legii tworzy i realizuje programy oraz projekty wsparcia, edukacji, integracji i budowania wspólnoty skierowane do dzieci i młodzieży, osób chorych i zagrożonych wykluczeniem w całej Polsce. – Legia Warszawa w podejmowanych przez siebie działaniach zawsze będzie hołdować wymienionym wzorcom postępowania. Oprawy, doping, indywidualne zachowania kibiców na stadionie czy w mediach społecznościowych nie są stanowiskiem klubu, który swoimi działaniami robi wszystko, aby dawać dobry przykład w oparciu o wartości takie jak: szacunek, fair play i pomoc potrzebującym – podsumowano.